Пазарът на жилищни имоти във Франция се възстанови през 2017 г. с

...
 Пазарът на жилищни имоти във Франция се възстанови през 2017 г. с
Коментари Харесай

2017 г. е била изключителна за пазара на имоти във Франция

 Пазарът на жилищни имоти във Франция се възвърне през 2017 година с продажби, достигащи рекордните 958 хиляди жилищни единици в 12-те месеца до октомври. Това е покачване с към 15,6% по отношение на равнището от предходните 12 месеца, оповестява онлайн изданието propertywire.com.
Последният разбор на S&P демонстрира също, че купувачите на първо жилище са се завърнали на пазара и цените са траяли да порастват мощно. През първите три тримесечия на предходната година те са се ускорили с 3,9%, водени от растежа от 5,8% в Париж.

Делът на вложителите, които купуват парцели, с цел да ги отдадат чартърен, продължава да понижава до 21% от продажбите по отношение на 30% през 2012 година Според отчета това частично отразява възходящото значение на краткосрочните наеми. Сега Париж е най-големият пазар за Airbnb.

Според прогнозите за цялата 2017 година ще бъдат достигнати 1 млн. продажби. Това ниво на интензивност отразява три съществени фактора – трайно ниските лихви, възстановяващата се стопанска система и увеличението на доверието на евентуалните купувачи след избирането на Еманюел Макрон за президент през юни предходната година, споделя се в отчета.

Авторите му обаче акцентират, че 2017 година е била изключение и жилищният пазар евентуално ще се саморегулира през 2018 година, с цел да се приближи още веднъж до дълготрайните междинни стойности.

 

„ Миналата година беше специфична, защото успокоението след президентските избори мощният стопански напредък и доста удобните условия по заемите дадоха еднократен подтик на пазара, който евентуално няма да се случи още веднъж “, акцентира се в отчета.

В документа се показва още, че растежът на цените на жилищата е бил най-силният от 2012 година и има признаци, че в този момент наклонността е към уравновесяване. В същото време растежът на жилищните заеми наподобява също се е забавил в последните месеци на предходната година.

Наред с това купувачите на първо жилище оповестяват за нарастнали усложнения при навлизането на пазара поради утежняването на достъпността. „ Очакваме пазарът да преживее меко кацане в идната година и половина. Цените би трябвало да продължат да порастват, само че доста по-малко, в сравнение с предходната година и растежът ще бъде концентриран най-вече в най-големите градове като Париж “, споделя се в отчета.

„ Наред с това наклонността при преводите би трябвало да се уравновеси, защото влошената досегаемост на пазара удря търсенето. Ние напълно не предвиждаме пазарен срив, а завръщане към не толкоз изключителни условия, което е в ход сега “, допълват създателите му.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
 
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР